Hur gör man slut med sin mamma

Ett av Guds tio bud är “Du skall hedra din fader och din moder”. I de flesta fall där man har en bra och fungerande relation till sina föräldrar så är det relativt lätt att leva upp till det budordet, och något som kommer naturligt. Men alla föräldrar är dessvärre inte bra och fungerande föräldrar, utan det finns fall där ett barn av en eller annan anledning tvingas säga upp bekantskapen med dem. Oavsett hur illa man upplever sig ha blivit behandlad är det här oftast ändå en mycket smärtsam process där det kan vara bra att söka någon form av professionell hjälp. Det kan vara i form av terapi, antingen för dig själv som ett stöd i att hantera en oerhört jobbig situation, eller i form av familjeterapi där du tillsammans med dina föräldrar pratar igenom situationen med stöd av en utbildad terapeut. Antingen för att hitta en lösning på grundproblemet eller få stöd i att genomföra separationen på ett så bra sätt som möjligt.

Men utöver det själsliga så är det också bra att under den här perioden se till att få hjälp hemma för att kunna fokusera på läkandet. Hyr in en firma för hemstädning för att hålla rent hemma, ät mycket ute eller låt eventuell partner sköta all matlagning. Ta gärna ledigt från jobbet för att skapa utrymme för både sorg och reflektion.

little child girl crying and sad about an empty brick wall

Att bryta med sin mor och sina föräldrar är för de flesta ett väldigt stort steg. Du som känner att det inte längre finns någon återvändo måste ställa in dig på att det kommer vara extremt jobbigt även om du har dysfunktionella föräldrar, men du kommer att känna en enorm lättnad när brytningen väl är ett faktum. Förbered dig på att uppleva stark kognitiv dissonans som är en typisk obehagskänsla om uppstår när två starka känslor krockar på det här sättet. Att ta beslutet att bryta med sina föräldrar är aldrig lätt, men för dig som känner att det är den enda utvägen är det oftast ändå rätt beslut att ta. Om du skulle ångra dig, eller dina föräldrar komma på rätt köl igen, så är det oftast en relation som går att återuppta med lite arbete från bägge håll.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *