Att vara mamma och sjuk

Även föräldrar drabbas ibland av sjukdomar som kan vara mer eller mindre allvarliga. Att ha ont, vara orolig eller behöva genomgå tunga behandlingar påverkar naturligtvis möjligheten att vara en glad och närvarande förälder. Att vara öppen gentemot barnen kan göra dem mer delaktiga och mindre oroliga.

Det är enkelt som förälder att tänka att det är bäst att skona barnen från din sjukdom och låta dem veta så lite som möjligt. Men att låtsas som att allt är som vanligt trots att det inte är det är aldrig en bra idé. Barn förstår mer än du tror och kommer att känna stor oro för det som det inte pratas om. Oberoende av om du drabbas av livshotande cancer eller smärtsam artros som påverkar orken och livet så är det bra att prata med barnen om din sjukdom. På det här sättet kan barnet känna en tillit till att du som förälder fortfarande går att lita på och att du kommer att berätta vad som händer och hur sjukdomen påverkar dig.

Prata med barn om sjukdom

Ofta kan barn vara mer rakt på sak kring svåra frågor som till exempel döden, än vad vuxna förmår. Ofta behövs inte så djuplodande och detaljerad information utan det är bättre att vara rak och tydlig. Barn reagerar olika och kan behöva olika lång tid på sig att bearbeta informationen. Var tydlig med att du finns där för att svara på frågor om och när de behöver det. Ta alltid barnets funderingar på allvar!

Behåll de viktigaste rutinerna

Det är viktigt för barn att känna att livet fortfarande fortsätter trots sjukdomen. Att vardagliga rutiner rubbas kan vara mer skrämmande för ett litet barn än själva sjukdomen i sig. Även om du har mindre ork eller har ont så kan vissa rutiner och ritualer gå att bevara, exempelvis att ni alltid läser en bok på kvällen eller tittar på en mysig film tillsammans.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *