Kan moderskärlek besegra ett drogmissbruk?

När en nära anhörig lider av ett drogmissbruk påverkar det hela familjen. Många blir sårade och som förälder känner man sig ofta maktlös. Hur hjälper man egentligen sin egen son eller dotter att komma ur det giftiga drogmissbruket? Går det att besegra det med moderskärlek? Ett drogmissbruk förvandlar ofta den som missbrukar till någon helt annan. Trots att du som mamma alltid har kunnat lita på och prata med ditt barn kan det nu vara omöjligt. Kärleken verkar ha försvunnit och du känner inte igen ditt barn längre. Moderskärlek och drogmissbruk är inte lätt att balansera. Denna text kommer att gå djupare in i problematiken.

 

Varför blev det så?

Många föräldrar till drogmissbrukare frågar sig själva vad som gick fel. Var det något i barndomen? Misslyckades något i barnets uppfostran, kanske det inte fanns tillräckligt med omsorg? Rent krasst kan det vara så. Det är dock så att droger är så pass vanliga i vårt samhälle idag att det är väldigt Drug addict young woman with syringe in actionlätt att komma i kontakt med droger oavsett vad för bakgrund man kommer ifrån. Med små barn är det lätt, köp en säker bilbarnstol från Bugaboo och du kan vara säker på att de är skyddade åtminstone i trafiken. Men tonåringar och vuxna barn är svårare att skydda från farliga omständigheter. En tonåring som kommer i kontakt med droger börjar ofta använda på grund av grupptryck. Beroendet smyger sig på och kan vara svårt att upptäcka i tid. När det är för sent, då har ofta drogmissbrukaren ändrat personlighet och blivit kall och hård. Blott moderskärlek räcker inte vid drogmissbruk som har pågått så länge. Det behövs avgiftning, behandlingshem och ibland till och med en distansering från familjen.

Samhället måste också ta ansvar

Människor som har varit drogmissbrukare och sedan lyckats sluta brukar säga att det var på grund av att de var uttråkade som de började. Det är viktigt att vi sysselsätter och utbildar våra ungdomar ordentligt, dels för att det håller dem borta från att bli uttråkade, dels för att de då får en färdighet som skänker stolthet. Utbildning ger dem också en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Programmering i skolan är ett utmärkt sätt att utbilda unga människor. Det är ett komplicerat ämne som efter en grundlig utbildning ger goda chanser till arbete i framtiden. Genom att låta våra ungdomar få en grund att stå på innan de kommer ut i arbetslivet kan vi kanske lyckas med att motverka drogmissbruk. Givetvis är en kärleksfull familj också mycket viktig, men det är bara en del av lösningen. Om du har ett barn som missbrukar droger, försök att hitta professionell hjälp. Ett missbruk förstör lätt hela familjen, både känslomässigt och ekonomiskt. Sök hjälp i tid!

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *