Brist på moderlig instinkt och samhällets syn

Trots att det talas om att vi är för många på vår jord och att planeten håller på att överbefolkas, så föds det numera färre barn, även i fattiga länder. Kvinnor blir allt mer informerade och väljer att utbilda sig och prioritera en karriär framför att skaffa en familj. Men hur ser egentligen samhället på kvinnor som inte vill ha barn?

Kvinnor som väljer att inte skaffa barn blir ifrågasatta


I västvärlden är vi vana vid att kvinnor har höga positioner inom yrkeslivet. Dock kämpar många kvinnor med att få ihop sin vardag med att hinna ta hand om barnen och jobbet genom att dribbla så gott hon kan. Just på grund av en önskan att ta hand om sin karriär väljer idag fler kvinnor bort barn. Men faktum är att det också finns kvinnor som inte saknar barn, trots att de kanske inte är karriärister. De föredrar helt enkelt att fokusera på sina vänner och sin partner istället, ta hand om sin kropp och kunna ge sig iväg från jobbet omgående vid behov av akut tandvård i Stockholm eller en impulsiv bokning till massage utan att behöva skaffa barnvakt. Eller helt enkelt bara koppla av utan att behöva bekymra sig om blöjbyten, förskolehämtningar och barnens framtida utveckling.

Även om vi i väst ser en allt större tendens att folk skaffar barn sent i livet eller helt och hållet avstår från familjebildning, så är det många som har svårt att acceptera det faktum att en kvinna inte har en barnlängtan. Varför förväntas en kvinna ha en bultande modersinstinkt, och inte kan prioritera andra saker framför moderskapet utan att ifrågasättas?

Djurens modersinstinkt är betydligt starkare än människans


Enligt forskning är djurens modersinstinkt nedärvd och betydligt starkare än människans. Faktum är att människan inte uppfyller några av de kriterier som kan kallas för instinkter även om vi tror det eller känner det rent intuitivt. Istället har ordet instinkt för den mänskliga varelsen ersattas med ordet drift. Huruvida man har en stark drift eller inte varierar från person till person och har både med hormoner att göra samt uppväxtförhållanden och åsikter runt omkring som kan ha inverkan på beslutsfattningen. Dock är det värt att påpeka att ”modersinstinkten” och de hormonella förändringarna till stor del kan kicka igång under en graviditet, vilket gör att en del kvinnor som aldrig hade kunnat drömma om barn, kan känna helt annorlunda när hon väl är havande och har fött barnet.

Det har bedrivits mycket forskning på området moderskärlek, och skildringar finns så långt ögat når – i konsten, i böcker och i tidningar. Men frågan är om det ibland inte överdrivs och att det istället spär på skammen för en kvinna som inte relaterar till moderskärlek och drift överhuvudtaget.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *