Hemmagjord barnmat

Som förälder vill man alltid sitt barns bästa, eller åtminstone ska det vara så och de flesta försöker också vara bra föräldrar även om det inte alltid är helt lätt. Vad är rätt och vad är fel? I dagens samhälle har vi till exempel kommit till en vändpunkt där vi börjar ifrågasätta de matvanor som vi har haft i många årtionden. Efter avslutad amning har vi introducerat välling och gett färdig barnmat som praktiskt anger åldersrekommendationer på burkarna. Kanske har vi levt i tron att köpt barnmat är bättre än hemlagad? Vändpunkten som vi har kommit till nu är att vi börjar ifrågasätta våra matvanor. Många går över till att köpa bara ekologiskt, andra äter vegetariskt och vi blir även fler och fler veganer. Självklart har vi också därför börjat ifrågasätta det som våra små barn får i sig. Det svenska samhället har fått ett stort antal allergiker och det är inte ovanligt med gluten-, laktos- och nötallergiker. Vad beror det på?

Laga till egen barnmat

Det är inte alls svårt att göra egen barnmat och det tar heller inte lång tid. Frukt- och bärmos är otroligt onödigt att köpa färdigt eftersom det är så enkelt att bara mosa dem. En del grönsaker ska kokas först men frukterna mosas råa. Välj frukt och grönsaker som garanterat är ekologiskt odlade. Tester som har gjorts visar att det finns tungmetaller i barnmat såsom risbaserad välling och gröt. Detta utgör förstås ett stort problem för barn som är glutenallergiker. Det som rekommenderas är då en varierad kost för att inte de ska få i sig för mycket risbaserad barnmat. Vore det då inte bättre att utesluta risbaserad välling och gröt helt och hållet? Man kan ju koka välling och göra gröt av havregryn som innehåller minimalt med gluten. Det finns även majsbaserade gröter att köpa. För att vara helt säker på vad barnet får i sig bör det ju vara bäst att laga till allt själv. I många länder får barnen aldrig välling så det kan ju knappast vara livsviktigt att barnen får det. Varför inte amma längre och sedan laga all barnmat själv?

Några bra tips

När barnet har vant sig vid fast föda som mosad potatis, bär- och fruktmoser är det dags att introducera rätter med kött och fisk. Om ni har valt att äta vegetariskt i familjen går det bra att använda bönor och linser för att barnet ska få i sig tillräckligt med järn och protein. En bra mixer i köket är viktigt för att det ska gå lätt att göra egen barnmat. På mixer.nu hittar du testresultat och kan läsa om olika typer för att komma fram till vilken som passar dig bäst. Något som du måste tänka på när du gör egen barnmat är att från och med att barnet är cirka 8 månader måste du tillsätta fett eftersom barnet behöver det. Det bästa är att använda en ekologisk olivolja av hög kvalitet eller riktigt smör. Det kan ta lite tid för barnet att vänja sig vid nya smaker men var inte rädd för att introducera dessa då det betalar sig senare när de är större.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *