Knivig relation med din mamma?

Att ha en god relation med vår mamma anses vara en självklarhet. Det är en fast princip som vi kan se i alla nationaliteter, religioner, sociala grupper, o.s.v. Men ibland är det inte så enkelt att leva upp till den förväntningen.

I vissa fall kan det handla om dramatiska anledningar. Det kan vara så att din mamma behandlat dig väldigt illa som barn och gjort saker som du inte kan förlåta. Men i de flesta fall handlar det om betydligt mildare problem. Exempelvis kan du och din mamma har väldigt olika personligheter, vilket leder till konflikter av olika slag. Hur gör man då? Hur hanterar du en dålig relation till din mamma?

1. Ta en paus. Det är aldrig önskvärt att säga upp relationen till en förälder, men om du upplever att relationen gör dig illa kan det vara en god idé att ta en paus. Då kan ni båda få lite utrymme för att se hur livet känns utan den andra. Samtidigt får ni också tid att fundera på era egna synsätt och handlingar. Pausens längd kan variera, men ibland krävs det inte mer än några dagar.

2. Identifiera dina egna brister. Vad gör du själv för att bidra till den dåliga relationen? Oftast är det inte bara den ena parten som är ansvarig, utan båda två. Var ärlig mot dig själv och ta ansvar för dina egna handlingar.

3. Ha en öppen konversation med din mamma. Berätta vad du känner och exakt vad i hennes beteende som stör dig. Prata på en lugn och diplomatisk ton och se till att inte attackera henne. Lyssna på vad hon har att säga och avbryt inte, även om du känner dig irriterad för stunden.

4. Kom med ett roligt initiativ. Varför inte besöka ett tivoli tillsammans eller hitta på något annat roligt? Du kan också beställa roliga dekorationer på partykungen.se och organisera en trevlig liten temakväll hemma. Sådant kan enkelt lätta upp stämningen, vilket också gör det enklare att faktiskt lägga ner stridsyxan och ha roligt tillsammans.

Tipsen ovan kan kännas ganska självklara, men du kan komma väldigt långt med dem. De allra flesta mammor vill ha en god relation till sina barn, så det krävs oftast inte några extrema åtgärder för att det ska bli möjligt.

Mycket handlar om att bete sig på ett vuxet sätt, det vill säga se sina egna brister. Försök att sätta dig i din mammas situation, då blir det enklare att förstå henne. Försök också att förbättra dig själv och faktiskt göra något åt dina egna brister.

Skulle tipsen ovan inte vara tillräckliga bör du besöka en psykolog eller någon annan med kompetens inom just familjerelationer. Om relationen med din mamma krackelerar på grund av mer allvarliga problem är professionell hjälp ofta lösningen på problemet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *