Pjäsen Moderskärlek

Strindberg har beskrivit moderskärleken på sitt typiskt kärva och rättframma språk i pjäsen Moderskärlek. Dramat utspelar sig på en badort i skärgården där en moder uppfostrar sin dotter på en lögn. Dottern upptäcker så småningon familjens hemlighet. Trots att sanningen uppdagas är kärleken till modern alltför stark och hon föredrar att vända ryggen åt sanningen istället för åt mamman. Pjäsen är ett exempel på svart pedagogik långt innan man börjar använda själva ordet. Flera nytolkningar – både bättre och sämre versioner – har gjorts på Strindbergs pjäs, som alltid känns lika aktuell.

1200px-august_strindbergs_hemPsykologiska skildringar och påhopp

Våren 1892 skrev August Strindberg 4 stycken enaktspjäser. Första varningen och Moderskärlek var 2 av dem. Första varningen bojkottades av dramaten eftersom den ansågs visa en alltför sexuellt avancerad bild av en femtonåring. Båda pjäserna handlar om misslyckade förhållanden lögner och misstänksamhet. I Moderskärlek utspelar sig handlingen på en badort i skärgården. Mamman uppfostrar sin dottern på en lögn. En dag får dottern reda på sanningen och det visar sig att en av moderns väninnor i själva verket är dotterns halvsyster. Pappan är frånvarande och på alla tänkbara vis smutskastar mamman fadern inför dottern. Sanningen är att pappan bekostar dotterns utbildning och Strindberg vill att pappan ska framstå som en bra man. Trots att lögnen upptäcks och sanningen uppdagas bryter dottern inte de starka och destruktiva banden som finns till mamman. Under den tid då denna pjäs skrevs låg Strindberg själv i skilsmässa från sin fru. Flera av hans pjäser, även denna, är psykologiska skildringar och påhopp på hans fru. Flera gånger har han nämnt henne som prostituerad.

För över 100 år sedan

Pjäsen Moderskärlek är fortfarande aktuell trots att det har gått mer än 100 år sedan den skrevs. En frånvarande pappa, en dotters kamp att frigöra sig från sin mamma samt lögner. Den handlar om föräldrar som inte lever ihop och att samhället har en benägenhet att tro på den respekterade fadern. I pjäsen beskrivs mamman hela tiden som en dålig människa. Hon röker och dricker vilket var tillräckligt denna tid för att framstå som en olämplig förälder. Nutida skildringar av pjäsen försöker ofta ge svar på frågor som till exempel varför en kvinna lever på det viset. Massor av kvinnor lever idag under skyddad identitet, män misshandlar sina fruar och ändå har vi en benägenhet att tro på männen. Även kvinnor emellan finns denna syn och vi ser männen som offren. Samhället har ofta samma syn som Strindberg och ser kvinnan som som den skyldiga. Trots det moderniserade samhälle vi lever i idag ger en över 100 år gammal pjäs en bild på hur många lever än i våra dagar.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *