Träna tillsammans för starkare familjeband


Som föräldrar kan man ofta uppleva att det inte finns så mycket tid att träna. Dock är det just när man hat barn som man kanske allra mest behöver starka muskler. Små barn behöver ibland bäras när benen inte orkar mer, när något är läskigt eller när de är ledsna och behöver tröst. Barnvagnar ska puttas uppför backar, kanske samtidigt som råvarorna till dagens middag ligger i tunga kassar som ska bäras hem från livsmedelsbutiken. Större barn klättrar lätt uppför ett berg eller susar iväg för fort i skidbacken och då vill man som föräldrar kunna hänga med.

Förutom att klara av vardagsjobbet med barn är det även roligt att ha en vältränad kropp så att man orkar leka med barnen, krypa in i spännande kojor, gunga, klättra o klätterställningar och springa på stora fält. Träning och lek går alldeles utmärkt att kombinera och när familjen tränar tillsammans skapas starka familjeband medan endorfinerna höjer humöret på alla familjemedlemmar.

Motion ger bättre studieresultat


Förutom att motion skänker glädje och hälsa finns också forskningsstudier som visar att bättre studieresultat kan uppnås genom fysisk träning. Om man har ett barn som har det lite tungt i skolan kan man prova studiehjälp med läxorna men även att lägga in ett extra träningspass eller två i veckan. Det sänker även stressnivåerna i kroppen och minskar risken för depression, vilket är viktigt även för barn som kan uppleva press i skolan och må psykiskt dåligt.

Träning för mammor, pappor och barn

Om man inte är skadad eller sjuk är all träning som blir av bra träning. Med barn kan man inte lika ofta genomföra ett perfekt planerat intervallpass eller lägga upp ett årsprogram för att klara ett maraton. Istället får man ta dagen lite som den kommer. En långpromenad, ett rejält lekpass i parken eller i ett lekland är en bra början.

Med små barn i vagn fungerar löpturer utmärkt med hjälp av en joggingvagn. Det fungerar även att springa lugnt med en helt vanlig barnvagn. Större barn kan cykla med samtidigt som den vuxna springer bredvid. Intervaller kommer på köpet om man tävlar cykel mot löpning! Styrketräning i gräset är roligt också för barn som ofta kan göra många övningar, även om de ibland gör på sitt eget sätt.

När barnen blir ännu större, d.v.s. 10 år och upp i tonåren, fungerar nästan alla träningsformer. Simma i badhuset, spela badminton, pingis, squash eller tennis i en rackethall, eller gå på ett gympapass tillsammans.

Barn i alla åldrar uppskattar aktiva föräldrar som är med i leken, spelet eller sporten istället för att passivt sitta och stirra i mobilen. Även om man blivit en soffpotatis efter en tuff graviditet följd av ett års sömnbrist så går det att börja röra på sig. Promenera snabbare och snabbare med vagnen, häng på en träningsgrupp för föräldralediga eller träna framför TV:n tillsammans med barnet så är ni alla på rätt väg för att få ett hälsosamt och roligt familjeliv!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *